Så besiktar du en raggarbil

Att din raggarbil är i gott skick när du kör den på väggen är viktigt ur säkerhetssynpunkt. När du besiktar din raggarbil och den går igenom besiktningen får du ett kvitto på att den är körduglig på allmänna väggar. Se till att besikta din raggarbil i tid för att undvika att få körförbud.

När din raggarbil ska besiktas kan du kontrollera med hjälp av registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida. Om du vill besikta din raggarbil ska du gå in på Bilprovningen.se och boka en tid. Bilprovningen är en etablerad verksamhet där staten äger alla aktier i bolaget. Det är en besiktningsaktör som är trovärdig och som du kan känna dig både trygg och säker med. Om du behöver besikta din raggarbil eller inte beror på bilens ålder. Ifall din raggarbil är äldre än 50 år behöver den inte längre kontrollbesiktas.

Gå igenom raggarbilen innan besiktningen

När du äger en raggarbil som du kör med på väggarna och som behöver kontrollbesiktas med jämna mellanrum är det värt att lägga lite tid på bilen inför besiktningen. Du kan spara mycket pengar på det, speciellt om bilen är lite äldre. Genom att göra en enkel genomgång själv kan du rätta till uppenbara fel på bilen. På det sättet kan du slippa ombesiktning och dyra verkstadsbesök. Det är dock viktigt att du vet vad du gör. En raggarbil kontrolleras på samma sätt som alla andra bilar och behöver uppnå samma krav.

Kontroll av raggarbil på besiktningen

När din raggarbil besiktas kontrolleras bilen in- och utvändigt. Besiktningspersonalen kontrollerar även hur mycket avgaser raggarbilen släpper ut i ett miljöperspektiv. Bilen får heller inte läcka miljöovänliga oljor. Rostskador är inget som påverkar bilens säkerhet på vägen och är inget du får anmärkning på. Men däremot ska du kontrollera bromsen och att den tar jämt innan du åker iväg till besiktningen.