Därför ska du skaffa extraljus

När mörkret faller på vägbanan är extraljus en investering som kan betala sig snabbt. Att ha en längre och bredare ljusbild kan rädda dig från exempelvis en viltolycka. Det viktiga när du väljer ut extraljus till din bil är att de passar och fungerar till just din bilmodell.

När du ska köra bil på småvägar ute på landsbygden i mörkret eller små vägar i skogen är det guld värt att ha extraljus monterade på bilen. Men för att du ska få ha maximal nytta av dina extraljus ska du välja några som passar på just den bilen som du äger. Det finns extraljus av olika märken att välja mellan. Det finns extraljus i halogen, LED och xenon. Du kan välja mellan ljusramper och större runda lyktor.

Extraljus finns i flera varianter

Olika extraljus ger olika ljusbilder. Exempelvis är fjärr-lampor utformade för att ge en liknande ljusbild som bilens vanliga helljus. Det blir en ljusstråle som går längre och bredare. Fjärr-lampor är bra för att kunna belysa sidorna på vägbanan. Pencil-lampor har en mycket längre räckvidd som ger en stramare ljusbild med en mer cirkulär ljusstråle. Pencil-lampor används oftast på lastbilar och på bilar som körs där det är mindre trafik och långa raksträckor. Det är många som väljer att ha en LED-ramp eller tre extraljus monterade bredvid varandra.

Håll bilens belysning en och fräsch

Att ha extraljus kan vara det som räddar dig från att kollidera med ett djur som korsar över vägen. På vintern när det är mörkt många timmar av dygnet är extraljus värdefulla för att undvika faror. Tänk på att fräscha strålkastare är nödvändigt för körsäkerheten. Med tiden, nötning från luftpartiklar, snö, is och stötar kan lyktorna slitas och därmed fungera sämre. Därför är det alltid bra att kolla bilbelysningen inklusive extraljusen med jämna mellanrum.